Özel entegratörden kullanıcı adı ve şifrenizi aldıktan sonra. İzlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir. Bu anlatım birden fazla yazarkasa entegrasyonu olan, birden fazla araçta e-Fatura ve e-Arşiv oluşturan veya franchise yapısı olan müşterilerde bir takım değişiklikler gerektirmektedir.
Adım 1: Kendi firma bilgilerimizin girilmesi
Programın sol alt tarafında bulunan Firma yazan butona tıklandığında gelen ekrana kendi firmamızın bilgilerinizi yazınız.
Dikkat
Vergi numarası boş bırakılamaz
Adım 2: Önbellek ayarlarına kullanıcı adı ve şifrelerin girilmesi
Aynı ekrandan Ayarlar sekmesine geçilir. Gelen ekranda sağda bulunan sekmelerde Diğer Ayarlar yazan kısma geçilir. Bu ekran bir takım ayarların XML formatında girildiği bölümdür. Aşağıdaki ayarlar bu bölüme eklenmelidir.
<ayar ad="e-fatura entegratör" değer="nesbilgi" />
<ayar ad="e-fatura adres" değer="https://api.nesbilgi.com.tr" />
<ayar ad="e-fatura kullanıcı" değer="kullanıcı_email_bilgisi" />
<ayar ad="e-fatura şifre" değer="şifreniz" />
<ayar ad="e-fatura yükleme adet" değer="10" />
<ayar ad="e-fatura pdf bas"/>
Kullanıcı adı ve şifreyi özel entegratörden aldığınız bilgiler ile değiştirin.
En son aşağıdaki gibi gözükmelidir
Adım 3: Yeni e-Fatura ve e-Arşiv serilerinin açılması
Şuan tek anlaşmalı entegratör NES Bilgi olduğu için aşağıdaki konu linkini takip ederek yeni serileri açınız.
Adım 4: Boş tasarımların açılması
e-Fatura ve e-Arşiv faturalarının özel tasarımları olduğu için programın içindeki tasarımlar yerine devletin belirlediği standart tasarım kullanılır ancak bu işlemi yaparken programın hata vermemesi için yine de boş tasarım açılması gerekmektedir.
Tanımlar → Evrak tasarım menüsüne girip ekle tuşuna basın
Ekle tuşuna basarak yeni bir tasarım açın ve şekilde gösterildiği gibi ekleyip Kaydet tuşuna basın
Ve aynı işlemi e-Arşiv fatura için tekrarlayın
Adım 5: e-Fatura ve e-Arşiv evraklarının açılması
Tanımlar menüsünden Evrak ayarlarına girilir.
Ekle tuşuna basarak şekildeki gibi eklenir. Serinin sonuna bulunduğumuz yılın eklenmesi önemlidir. Tasarım olarak bir önceki ekranda açılan tasarımın seçilmesi gerekmektedir.
Her iki evrakta açıldıktan sonra şekildeki gibi olmalıdır.
Adım 6: Açılan evraklarının yazıcıya bağlanması
Yeni nesil faturalar tek sayfa basıldığı için nokta vuruşlu yazıcılar yerine A4 yazıcılar kullanılmaktadır. Bu açılan evrakların bir yazıcının içerisine eklenmesi gerekmektedir.
Hangi yazıcı bu evrakları basacak ise ilgili yazıcının içerisine şekildeki gibi eklenir
Adım 7: İlgili yazıcının bilgisayara bağlanması
Bu evrakları yazıcıya bağladıktan sonra bilgisayarın içerisine bu yazıcı eklenmelidir.
Şekilde gözüktüğü gibi eklenir. Yazıcı adı yazan kısma Denetim Masasındaki yazıcı adı yazılır. Denetim masasındaki ismin de programdaki ile aynı olması tercih sebebidir ancak bazen farklı programlarda sorun oluşturabildiği için değiştirmeden bırakılabilir. Bu durumlarda yazıcının adı kopyalanarak bu alana yapıştırılmalıdır.
Adım 8: Belgeler ekranında standart listenin sıfırlanması
e-Arşiv ve e-Fatura gönderimi yapmak için 1 kereliğine standart ekranın sıfırlanması gerekmektedir.
İşaretli tuşa basarak bu işlem gerçekleştirilir
Adım 9: e-Fatura mükelleflerinin tespiti
Program cari vergi numaralarından sorgulama yaparak e-Fatura mükelleflerini bulabilir. Bunu yapmak için Cari ekranına girilir. Tüm cariler Ctrl + A tuş kombinasyonu ile seçildikten soran fare ile sağ tuş menüsü açılır ve e-Fatura mükelleflerini bul tuşuna tıklanır.
Adım 10: e-Arşiv müşterilerinde satış platform ve belge gönderim tipinin seçilmesi
Bu aşama isternirse fatura kesilme aşamasında da tamamlanabilir. Bu sadece e-Arşiv faturalar için geçerlidir.
e-Arşiv faturalarda belgenin elektronik olarak mı yoksa kağıt olarak mı teslim edileceği ve satış kanalının internet mi yoksa normal yollar ile mi satıldığının seçilemesi gerekmektedir. Örneğin; n11 sitesi üzerinden bir satış gerçekteşti ise satış platformu İNTERNET seçilmelidir.
Şekilde gözüktüğü gibi cari detayına geçildikten sonra e-Fatura sekmesinden ilgili alanlar 1 kereliğine seçilmek zorundadır.
Opsiyonel: Cari listesinde kimlerin e-Fatura müşterisi olduğunu görmek
Eğer cari ekranında kimlerin e-Fatura müşterisi olduğunu görmek istiyorsanız. Standart butonuna basıp E.Fatura Tür alanını eklemek gerekmektedir. Bu sayede kimlerin e-Fatura müşterisi olduğu listede gözükecektir.