Stok Lot / Parti No Takibi

Lot numarası , stoklardaki belli bir parti mal grubunu izleme ve kontrol amaçlı verilen tanımlayıcı numara veya kodlardır. Parti, batch veya grup numarası olarak da bilinir. Lot (parti) numarası, tek seferde üretilen ürünlerin tamamını kapsar. Örneğin; A makinasında 20 Aralık tarihinde üretilen ürünlerin tamamına aynı lot no verilir. Yani ürün sayısına bakılmaksızın tamamına aynı numara verilir. 1000 adet mal varsa, tamamı için aynı numaralar kullanılır.

Lot no oluşturulurken belli bir kural bulunmaz. Bu noktada firmalar kendi çalışma sistemlerine göre lot ve seri numaraları verebilir. Üretim miktarı, son kullanma tarihi ve döngü gibi kriterler dikkate alınarak numaralar oluşturulur.

AktifPOS’ta lot takibi yapılan bir stok tanımlanırken stok detayında lot takip seçeneği işaretlenmelidir. Üretimi yapılan bir üründe lot takibi yapılacak ve üretim emri ile stok girişi yapılacak ise üretim reçetesi tanımı yapılmalı ve üretim reçetesi stok kartına bağlanmalıdır.

image

Stok Lot Tanımlama

Bir stok kartına Lot No tanımlamak için Tanımlar>Stok Lot menüsüne girilir. Ekle tuşuna veya F8 kısayol tuşuna basılır. Açılan pencerede lot alanına lot numarası yazılır. Üretim ve son kullanım tarihi seçilir. Stok alanında iken çift tıklanır veya boşluk tuşuna basılırsa lot takibi yapılan stok listesi açılacaktır. İlgili stok, üzerine çift tıklanarak seçilir. Ardından Kaydet tuşu veya F7 kısayol tuşu ile kaydedilir.

Stok Lot menüsünde bir lot kaydının detayına girildiğinde konum ve depolar için giriş, çıkış ve kalan miktarları ekranda görülebilmektedir.

Lot Takipli Stok Girişi

Lot takibi yapılan stokların girişi üretim emri, hızlı üretim belgeleri veya fatura alış, i.fatura alış veya stok giriş gibi stok hareket belgeleri kullanılarak yapılır. Stok hareket belgeleri ile giriş yapılırken ilgili ürün eklendikten sonra lot alanında çift tıklanır veya boşluk tuşuna basılır. Açılan pencerede ilgili lot numarası seçildikten sonra enter tuşuna veya kaydet tuşuna basılarak lot bilgilerinin ilgili alana gelmesi sağlanır. Miktar, fiyat vb. tüm bilgiler girildikten sonra belge kaydedilir.

image

Lot no seçim ekranında seçilen lot numarasına ait konum ve depoların ayrı ayrı giriş, çıkış ve kalan stok miktarları sağ tarafta görüntülenmektedir.

Üretim Emri ile stok girişi yapmak için üretim emri belgesi açılır. Üretim emri belgesi ile giriş yapmak için ilgili stok detayında üretim reçetesinin tanımlanmış olması gerekmektedir. İlgili ürün seçildikten sonra lot alanına çift tıklanır. Açılan ekrandan ilgili lot numarası seçilerek enter tuşuna veya kaydet basılır. Diğer bilgiler doldurulduktan sonra belge kaydedilir.

Lot Takipli Stok Çıkışı

Lot takibi yapılan stokların çıkışı; fire çıkış, iç tüketim, fatura satış, i.fatura satış veya stok çıkış gibi stok hareket belgeleri kullanılarak yapılır. Bu belgelerin girişi yukarıdaki giriş belgeleri ile aynı yöntemle yapılmaktadır. Stok hareket belgeleri ile çıkış yapılırken ilgili ürün eklendikten sonra lot alanında çift tıklanır veya boşluk tuşuna basılır. Açılan pencerede sadece miktarı olan stoklara ait lot numaraları gösterilmektedir. Stoğu bitmiş ürünlerin lot numarası ekranda görünmez. İlgili lot numarası seçildikten sonra enter tuşuna veya kaydet tuşuna basılarak lot bilgilerinin ilgili alana gelmesi sağlanır. Miktar, fiyat vb. tüm bilgiler girildikten sonra belge kaydedilir.

PCPOS hızlı satış ekranında lot takibi yapılan stok, satış listesine eklendiğinde; lot seçim ekranı açılacaktır. İlgili lot numarası seçilip kaydet tuşuna basıldığında stok, satış listesine eklenecektir. Tüm stoklar listeye eklenip açık hesap, nakit veya kredi tuşlarından biri ile belge kaydedilir.

2 Beğeni